Cladiri etajate pe structuri metalice


Structuri de rezistență edificate pentru etaje multiple


In preluarea lucrarilor de ridicare a cladirilor etajate, Constant Compex evalueaza principalele aspecte de proiectare ale structurii de rezistenta in functie de tema arhitecturala si de constrangerile impuse de spatiu, in plan si elevatie. Solutiile structurale propuse corespund cerintelor tehnologice, costurilor de materiale si duratei de executie.

Capacitatile de constructie ale companiei Constant Compex se concretizeaza in diverse tipuri de structuri metalice cu destinatii rezidentiale, comerciale sau industriale. Lucrarile noastre se inscriu in reglementari tehnice privind proiectarea si executarea si sunt garantate pentru perioade foarte indelungate de timp.

Avem posibilitate sa abordam o gama generoasa de proiecte in sectorul structurilor metalice si oferim proiectare asistata pentru modelari 3D in programe specializate. Modelul digital identifica repere de tipul: stalpi, sisteme de prindere, grinzi, contravanturi etc, pentru a reprezenta cu fidelitate structura ce urmeaza a fi edificata in etapele de montaj. Criteriile noastre impun calculatii riguroase la nivel de materiale pentru a asigura costuri reduse de executie.

In momentul proiectarii unei cladiri, consultarea cu inginerul structurist va determina alegerea tipului de structura necesara pe baza cerintelor functional-arhitecturale. Elementele de ordin tehnic privind conformarea structurii, cat si evaluarea forselor seismice permit intelegerea motivelor pentru care unele tipuri de structuri nu pot fi utilizate.

Alegerea sistemului structural trebuie sa satisfaca cerintele protectiei antiseismice si depinde de factori de tipul:

  • Regim de inaltime – determina tipul de structura
  • Destinatia cladirii – determina compartimentarea pe verticala si orizontala in vederea asigurarii conditiilor de exploatare si confort
  • Amplasamentul cladirii – influenteaza tipul de fundatie si inaltimea constructiei
  • Materialele folosite la executie
  • Tehnologia de executie

Pentru realizarea unor constructii de cladiri etajate, structurile de tip cadre din beton armat ofera flexibilitate in partitionarea etajelor si sunt usor de executat. Acestea constau in principal din plansee, grinzi si talpi. Sunt folosite la constructia cladirilor cu numar mare de etaje din regiuni cu seismicitate ridicata, iar inchiderile si peretii se realizeaza in mod tipic din BCA (beton celular autoclavizat) sau caramida. Sistemele structurale pentru cladiri multietajate amplasate in zone seismice trebuie sa posede caracteristici corespunzatore de rezistenta, rigiditate si ductilitate pentru a avea un raspuns adecvat in cazul unor miscari seismice puternice.

O caracteristica foarte importanta a structurilor metalice este multifunctionalitatea, capacitatea de adaptare, modificare si reconstruire. Piesele de otel sunt prefabricate la standarde industriale, sunt usor de transportat si montajul este rapid, cu costuri reduse si dependenta mica fata de conditiile de mediu, fata de structurile de beton.

In conditiile unei mentenante adecvate, constructiile metalice sunt de mare durabilitate si trec cu succes testul timpului.