Cladiri inalte pe structuri metaliceInovație în lucrări de structură metalică


Constant Compex lucreaza alaturi de ingineri specializati in proiectare si montaj a structurilor de rezistenta din schelete metalice de otel. Otelul este un material extrem de durabil care permite realizarea de coloane si grinzi de sustinere capabile a suporta greutatea unor cladiri de inaltime mare.

Structurile in cadre de otel minimizeaza grosimea si latimea elementelor structurale la perimetrul cladirii, astfel permit deschideri mari ce pot fi placate cu materiale solide de greutati inferioare zidariei portante. Sistemele structurale de cladiri inalte pot fi impartite in trei categorii: structuri interioare si structuri exterioare, fie mixte, bazate pe distributia componentelor sistemului primar rezistent la forta laterala asupra cladirii. Fiecare sistem are o gama larga de aplicatii pe inaltime in functie de criterii legate de forma, incarcare, stabilitate, aspect si proportii arhitecturale.

Structurile de tip cadre din beton armat ofera flexibilitate in partitionarea etajelor si sunt usor de executat. Acestea constau in principal din plansee, grinzi si talpi. Sunt folosite la constructia cladirilor cu numar mare de etaje din regiuni cu seismicitate ridicata, iar inchiderile si peretii se realizeaza in mod tipic din BCA (beton celular autoclavizat) sau caramida. Sistemele structurale pentru cladiri multietajate amplasate in zone seismice trebuie sa posede caracteristici corespunzatore de rezistenta, rigiditate si ductilitate pentru a avea un raspuns adecvat in cazul unor miscari seismice puternice.

Dintre avantaje amintim capacitatea foarte mare de preluare a incarcarilor gravitationale si orizontale, organizare flexibila a spatiului, pereti interiori din materiale usoare (gips-carton, BCA etc), posibilitatea de inchidere exterioara cu orice tip de material, configuratii ample de spatiu etc.

O caracteristica foarte importanta a structurilor metalice este multifunctionalitatea, capacitatea de adaptare, modificare si reconstruire. Piesele de otel sunt prefabricate la standarde industriale, sunt usor de transportat si montajul este rapid, cu costuri reduse si dependenta mica fata de conditiile de mediu, fata de structurile de beton.

In conditiile unei mentenante adecvate, constructiile metalice sunt de mare durabilitate si trec cu succes testul timpului. Masurile de protectie si intretinere impotriva elementelor corozive includ posibilitatea de acoperire prin zincare la cald a structurilor expuse direct conditiilor atmosferice, impotriva efectelor focului se aplica vopsele termoprotectoare (intumescente), mortare izolatoare, placare sau inglobare in beton.

Alegerea tipului de structura depinde de factori de tipul:
  • Regim de inaltime – determina tipul de structura
  • Destinatia cladirii – determina compartimentarea pe verticala si orizontala in vederea asigurarii conditiilor de exploatare si confort
  • Amplasamentul cladirii – influenteaza tipul de fundatie si inaltimea constructiei
  • Materialele folosite la executie
  • Tehnologia de executie